Systeemopstellingen

Bekijk een complexe situatie door een andere bril en kom tot verrassende inzichten.

Een frisse kijk op een complexe situatie

Steeds vaker hoor je dat problemen niet echt opgelost raken. Je krijgt maar geen vat op wat er echt speelt. Leiden de gekende wegen niet meer tot het gewenste resultaat? Dan is het tijd voor een nieuwe aanpak. Een systeemopstelling helpt je om een vraagstuk in een bredere context te begrijpen, en zo een schijnbaar onoplosbare knoop toch te ontwarren. Met weinig woorden ontdek je de essentie waar het echt om draait.

Ik schrijf me inBekijk alle systeemopstellingen

Mogelijke thema’s

 • “Ik zit in een lastige situatie en ik begrijp niet hoe ik hierin terechtgekomen ben.”
 • “Ik sta voor een moeilijke keuze en ik raak er niet uit. Kies ik A of B?”
 • “Ik kan niet inschatten hoe de mensen om mij heen zullen reageren op deze nieuwe situatie.”
 • “Ik heb behoefte aan een neutraal klankbord voor bepaalde vragen die me raken.”

Getuigenis:

“Door Dirk zijn ongedwongen aanpak boog de namiddag zich om naar een veilig platform waar je, door gerichte vragen en de hulp van andere deelnemers, een heldere kijk krijgt op je eigen werksituatie en je relatie tot je medewerkers en directie. Enorm verrijkend en dat na één middag! Het blijft moeilijk te vatten, maar het geeft je het inzicht en de handvatten om concreet verder te kunnen wanneer je werksituatie is vastgelopen.”

– Tine – deelneemster Organisatieopstellingen

Hoe het werkt

01

Introductie

Je legt je vraagstuk voor aan de groep. Om de vertrouwelijkheid te garanderen, mag je dat in bedekte termen doen. Je hoeft dus geen personen of bedrijven bij naam te noemen. Ik fungeer als begeleider en stel nog wat extra vragen, om de context duidelijk te krijgen.

02

Weergave

Jij kiest enkele mensen uit de groep en zet hen in de ruimte neer. Deze zogeheten ‘representanten’ vertegenwoordigen de personen of zaken uit jouw verhaal. Van daaruit gaan we verder aan de slag.

03

Inzicht

Het werkt verhelderend om een ruimtelijke weergave van je vraagstuk te zien. Het kan iets zichtbaar maken dat tot dusver verborgen bleef: een onevenwicht, een onverwachte connectie of iets anders dat nog niet opgevallen was. Niet zelden valt het ontbrekende puzzelstukje dan op zijn plaats.

De voordelen van een systeemopstelling:

 • Anoniem:
  Bij een systeemopstelling staan engagement, respect en openheid centraal. Het geeft je een anonieme omgeving waar je de invloed van personen kunt bespreken zonder dat zij zelf fysiek aanwezig hoeven te zijn.
 • Verhelderend:
  Via een systeemopstelling kom je te weten waar de hindernis zit. Je krijgt zicht op factoren die tot dan toe verborgen waren en komt tot nieuwe, verfrissende inzichten.
 • Doeltreffend:
  Door het bestaande systeem te begrijpen, kun je ook wijzigingen aanbrengen waarbij de energie opnieuw kan stromen.

Getuigenis:

“Ik zat zelf niet met een concrete vraag … dácht ik. Dirk stelde me de juiste vragen, tot ik heel scherp voor ogen zag waar ik zélf mee worstelde. Ik gebruikte de andere coachees op mijn beurt om mijn omgeving vorm te geven, en zag plots helder hoe simpel het was. Door me die opstelling op mijn werk weer voor de geest te halen, lijkt mijn werkomgeving plots heerlijk eenvoudig.”

– Koen

Deelnemen is eenvoudig

Sluit aan bij een open workshop

Ik organiseer op regelmatige basis workshops rond vaste thema’s, zoals ‘Systemisch navigeren binnen organisaties’ en ‘Geld en overvloed’. Daarnaast haak ik met mijn aanbod ook graag in op actuele thema’s. Neem dus gerust een kijkje in de opleidingskalender en meld je aan voor een systeemopstelling naar keuze. De workshops vinden plaats op een neutrale locatie en duren een dagdeel (meestal namiddag). Thematische workshops zijn gespreid over 1 tot 2 dagen.

Bekijk de kalender

Reik zelf een thema aan

Heb je een specifiek vraagstuk en kun je je niet vinden in het bestaande aanbod? Dan organiseer ik graag voor jou een opstellingsmoment samen met twee of drie andere mensen met een soortgelijke vraag. Ik zorg er zelf voor dat we voldoende representanten vinden. Opstellingen op aanvraag worden niet publiek gemaakt. Ze vinden plaats zodra er voldoende vragen binnenkomen.

Vertel me jouw vraagstuk

Getuigenis:

“Tijdens een organisatieopstelling zocht ik een antwoord op een loopbaanvraagstuk. Via deze oefening – waarbij deelnemers jouw positie en die van betrokkenen innemen – krijg je meer inzicht in dieperliggende drijfveren en patronen. Dat ervaarde ik als een zeer boeiend proces, waar ik achteraf mee verder kon.”

– Marleen

Maak vandaag een nieuwe start

Vertel me wat de uitdaging is waar jij vandaag mee worstelt.

Tijdens een gratis gesprek bespreken we de mogelijkheden.

Ik kijk ernaar uit jou te begeleiden naar de beste versie van jezelf!

Vraag een gesprek aan

Door onze website te gebruiken, verklaart u zich akkoord met onze Cookie Policy en Privacy Policy.

OKMeer informatie.